Yaşam haberleri; Yaşam haber 1
HABER

Çeşme'de "Bayrak" ve "Atatürk" krizi iddiası

Yaşam | Haber | News

Yaşam
HABER

Dolgu değil, doğru haber...

Muğla hastaneleri

48 Haber Ajansı (48HA) - 18.07.2024 - Çeşme'de "Bayrak" ve "Atatürk" krizi iddiası / Alleged "Flag" and "Ataturk" crisis in Çeşme

Yunan şarkıcı Despina Vandi'nin Çeşme'de sahneye çıkmaması krize dönüştü. Peki ama kim bu Vandi? Daha önce de geldi mi? İşin aslı ne? AK Parti'den tepki, CHP'den yanıt geldi...

Edinilen bilgiler, iddialar ve yapılan açıklamalara göre; Türk Eğitim Vakfı İzmir Şubesi tarafından Çeşme Açıkhava Tiyatrosu'nda eğitim yararına konser organize edildi. Bilerler günler öncesinden satıldı ve konserin duyuruları yapıldı. Konserde Yunan şarkıcı Despina Vandi sahne alacaktı ancak Vandi, Çeşme konserinde sahne almaktan son anda vazgeçti.

Yunan şarkıcı Despina Vandi'nin, İzmir'in Çeşme ilçesinde vereceği konser, iddiaya göre sahnedeki Türk bayrağı ve Atatürk posterinin indirilmesini talep etmesi nedeniyle iptal edildi. Wandi, sahneye çıkmayınca seyirciler İzmir Marşı'nı hep bir ağızdan okudu. Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, "Hanımefendi ivedilikle bu şehrin sınırlarını terk etsin" ifadelerini kullanmasının ardından Despina Wandi yaptığı açıklama ile tepki çekti.

VİDEO

Buraya nasıl gelindi

Türk Eğitim Vakfı İzmir Şubesi tarafından Çeşme Açıkhava Tiyatrosu'nda eğitim yararına konser organize edildi.Seyircilerin doldurduğu tiyatroda konseri verecek olan Despina Vandi, bekleyişe rağmen sahneye çıkmadı.

Bir süre sonra açıklama yapan Türk Eğitim Vakfı İzmir Şubesi Başkanı Gülnur Sonbayraktar, son dakikada elde olmayan nedenlerle sanatçının konsere çıkamadığını, isteyenlere biletlerin iade edilebileceğini söyledi.

Konserde Despina Vandi ile sahneyi paylaşması planlanan TEV korosunun İzmir Marşı'nı seslendirmesi sonrası seyirciler de marşa eşlik etti. Sahneye çıkan Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, eğitim yararına olan konsere belediye olarak ellerinden gelen desteği verdiklerini ancak Despina Vandi'nin sahneye çıkmak istemediği bilgisinin geldiğini söyledi.

Çemşe Belediye Başkanı Lal Denizli'den Despina Vandi'ye tepki, 17 Temmuz 2024

Çemşe Belediye Başkanı Lal Denizli'den Despina Vandi'ye tepki, 17 Temmuz 2024

Denizli, şu ifadeleri kullandı;

"Çünkü Türk bayrağı ve Atatürk'ün posterinin inmesini istiyormuş. Hiç yuhlamayın, bu güzel nefeslerinizi yoracağınız bir insan bile olmadığını düşünüyorum kendisinin. Biz bu toprakları kazanmak için çok fazla şehit verdik ve biz her zaman kardeşliğin ve ebedi dostluğun kazanacağına inanan ve bu inançta olan insanlarız."

Yaşananların Yunan şarkıcı için bir ders olmasını temenni ettiğini dile getiren Denizli, "Hiçbir güç ne bayrağımızı ne de Atatürk'ün posterini indirmeye yeltenemez. Bunu aklından da geçiremez. Hanımefendi ivedilikle bu şehrin sınırlarını terk etsin. Sakinlikle, sükunetle. Ama dilerim bir daha gittiği hiçbir ülkede o ülkenin kanla elde edilmiş bayrağını, bir sürü vatan evladını gömdükleri ve onun sembolü yaptıkları bayraklarını indirmeyi aklından dahi geçirmez. Dilerim bu ona tarihi bir ders olur" dedi.

Konuşmanın ardından konser, TEV korosunun seslendirdiği şarkılarla devam etti.

Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, konserin ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ayrıca "Ne BAYRAĞIMIZI, ne de ATATÜRK'ümüzün bayrağını indirmeye hiç kimse cesaret edemez! Herkes haddini bilecek!" ifadelerini kullandı.

Vandi'den açıklama geldi

Despina Vandi, tüm bunların ardından yaptığı yazılı açıklamada ise şu ifadelere yer verdi;

"Bugün için planlanan konserimde bulunarak beni onurlandıracak olan kamuoyuna sonsuz saygılarımla, etkinliğe yandaş ve mutabakat dışı siyasi bir anlam yükleyerek konser niteliğini değiştirmeye tek taraflı olarak karar veren Türk Eğitim Vakfı'nın kusuru nedeniyle söz konusu etkinliğe katılmamın mümkün olmadığını bildiririm."

Despina Vandi konser açıklaması, 17 Temmuz 2024

Despina Vandi konser açıklaması, 17 Temmuz 2024

VİDEO

Vandi daha önce de gelmişti

Despina Vandi Türkiye'de daha önce de konserlere katıldı. Örneğin 2018 yılında Uluslararası Klarnet Festivali'nde İstanbul, Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava sahnesine çıktı. Despina Vandi’nin, Anaveis Foties şarkısını Mustafa Sandal Aşka Yürek Gerek, Apapa şarkısını Ziynet Sali Ba-Ba, Thelo Na Se Do şarkısını Yaşar ve Yıldız Usmonova Seni Severdim ismiyle seslendirmişti. Dünyanın en çok albüm satan Yunan sanatçısı olan Despina Vandi'nin şarkıları da en çok coverlenenler arasında yer alıyor.

Tartışma çıktı

AK Parti Bursa milletvekili Mustafa Varank yaşanan gelişmeler üzerine sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak, "Makamınıza oturttuğunuz köpeğe sorsanız, o bile “Türk Eğitim Vakfı” için düzenlenen bağış gecesine “Yunan” sanatçı çıkarılmaması gerektiğini size söylerdi. Ama siz önce Milli değerlerimize saldıranlara sahne verdiniz, sonra hamasete sarılıp marşlar okudunuz. Klasik CHP" dedi.

Varank'a yanıt

Varank'ın bu açıklamasına Çeşme Belediye BAşkanı Lal Denizli'den yanıt geldi. Denizli şunları paylaştı;

"Sayın Varank,

Sizin yönetim anlayışınızda, kurumların kendi özgür fikirlerine ve programlarına saygı göstermek gibi bir gelenek olmadığından Çeşme’de düzenlenen bir yardım konserinde, Türk Eğitim Vakfı’na ait organizasyonda yine sanatçı tercihinin kendilerine ait olabileceği aklınıza bile gelmemiştir.

Evet BAYRAK ve ATATÜRK, sadece biz CHP’lilerin değil 85 milyonun kırmızı çizgisidir ve milli değerlerimizi şanlarına yakışır şekilde korumak da biz CHP’lilerin en iyi bildiği şeydir.

Sizin aksinize biz bunu hamaset için değil; Onları ilelebet koruma amacıyla hareket ederiz.

Belediye Başkanı olduğumdan bu yana hiçbir söylem, iddia ve gereksiz yaklaşıma cevap vermedim, bundan sonra da bu tavrım aynen devam edecek.

Lakin sizin gibi bu ülkede “bakanlık” yapmış bir kişinin, sırf CHP’ye muhalefet etmek için değerlerimizi ayak altına almak isteyenlerle bile nasıl yan yana gelebileceğinizi tüm milletimiz görsün diye cevap veriyorum.

Bu arada, köpeğim konuşmuyor malum öyle bir genetik özelliği bulunmuyor fakat emin olun sadece hareketleriyle bile sizden daha mantıklı davranışlara sahip. Şükür🙏

Selametle."

İşte o paylaşım;


Etkinlik Takvimi

TEK TIKLA TÜM MUĞLA - İlçe ilçe Muğla'daki etkinlikler. Konser, sergi, söyleşi, yarışma, spor, tiyatro, panel, anma, eylem, toplantı, sinema, imza günü, festival, kutlama vd... MUĞLA ETKİNLİK TAKVİMİ. TIKLA

Muğla Yemekleri Tarifleri

TAGS;

Despina Vandi

Türk Eğitim Vakfı İzmir Şubesi

Yaşam Haberleri