HABER
Dolgu değil, doğru haber...
48 Haber Ajansıı (GHA) - 30.08.2024 - Bodrum'da Batı Nil Virüsü uyarısı
Bodrum'da tatil yapan bir kişiye İstanbul'da Batı Nil Virüsü (BNV) teşhisi konuldu Bodrum'da otelde kalan, tekne turuna çıkan kişinin temas ettiği kişi, tesis ve malzemeler için filyasyon istendi.
İddialara ve edinilen bilgilere göre İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü tarafından tespit edilen Batı Nil Virüsü (BNV) vakasıyla ilgili yapılan filyasyon çalışmaları sonucunda, İstanbul'da ölümcül sonuçları olabilen Batı Nil virüsü teşhisi konulan bir kişinin Bodrum'da tatilden döndüğü anlaşıldı.
2024 yılı Ağustos ayı başında Bodrum Mumcular'da bir otelde 3 gün konaklayan ve mavi tura da çıkarak tekne gezisine katılan BNV bulaşmış kişide Ağustos ayı ortalarında BNV virüsü belirtileri görülmeye başlandı. Şahıstan alınan kan örneklerine uygulanan testlerde sonucun "pozitif" çıktığını bildiren İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, Muğla İl Sağlık Müdürlüğü'ne bir yazıyla durumu bildirip uyardı.
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nün uyarısında 2-5 Ağustos 2024 tarihlerinden söz kon usu otelde ve tekne turunda BNV buşalmış kişiyle temasa geçen kişi ve kurumlar için, "BNV’nin inkübasyon süresi 3-14 gün arasında değişmektedir. Bu nedenle, vakayla temas eden otel ve bölgedeki diğer konaklama tesislerinde filyasyon çalışmalarına hız kazandırılmalı ve gerekli çevresel önlemler alınmalıdır" uyarısı yapıldı.
Muğla Valiliği, Muğla İl Sağlık Müdürlüğü de yazıyı alır almaz bir uyarı yazısını kurum içi dolaşıma soktu ve önlem alınmasını, dikkatli olunmasını istedi. Muğla İl Sağlık Müdürlüğü gönderdiği kurum içi yazışmada aşağıdaki ifadeler yer aldı;
“İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü tarafından tespit edilen Batı Nil Virüsü (BNV) vakasıyla ilgili yapılan filyasyon çalışmaları neticesinde, vakayla bağlantılı olabilecek adresler belirlenmiştir. İstanbul dışında, ailesiyle birlikte 02-05 Ağustos 2024 tarihleri arasında Bodrum, Mumcular Yolu üzerindeki Bodrum ..... Otel'de konaklayan ve 06-08 Ağustos 2024 tarihlerinde mavi tur etkinliğine katılan bir kişinin, 19.08.2024 tarihinde başlayan semptomlar gösterdiği bildirilmiştir.
Bu kişiden alınan numuneler Ankara Referans Laboratuvarı'na gönderilmiş olup, 27.08.2024 tarihinde kan örneğinde ve 28.08.2024 tarihinde idrar örneğinde PCR sonuçları "pozitif" olarak tespit edilmiştir.
BNV’nin inkübasyon süresi 3-14 gün arasında değişmektedir. Bu nedenle, vakayla temas eden otel ve bölgedeki diğer konaklama tesislerinde filyasyon çalışmalarına hız kazandırılmalı ve gerekli çevresel önlemler alınmalıdır.
Halk sağlığını korumak adına, bu süreçte bölgedeki sağlık kuruluşları ve çalışanları, ateş, baş ağrısı, halsizlik, karın ağrısı, bulantı-kusma, ishal gibi semptomlarla başvuran hastalarda BNV’den şüphelenmelidir.
Bakanlığımızın BNV Rehberi doğrultusunda gerekli tüm işlemler yerine getirilerek, bir an önce müdürlüğümüzle irtibata geçilmesi büyük önem taşımaktadır."
Batı Nil Virüsü nedir?
Batı Nil Virüsü tropik ve ılıman iklimlerde bulunan bir virüstür. Sivrisinekler aracılığı ile tüm memeli hayvanlara ve insanlara bulaşabilir. Hastalık, 2-8 gün süren bir yumurtlama periyodunun ardından kendini yüksek ateş, bulantı, ağrı olarak hissettirir. Bazı ağır vakalarda ise hasta yarı-koma durumuna girebilir, felç geçirebilir, ileri yaştaki kişilerde ölüme varan sonuçlar ortaya çıkabilir.
Batı Nil Virüsü’nün Tedavisi Var mı?
Viral bir enfeksiyon olan Batı Nil Virüsü için henüz bir aşı ya da ilaçlı tedavi uygulaması yok. Hastanın yaşam kalitesini yükseltmek ve belirtilerin etkisini azaltmak için farklı tedavi yöntemleri uygulanıyor. Ancak nörolojik hastalık nedeniyle hayati kayıplar ileri yaştaki kişilerde daha fazla olmaktadır.
Batı Nil Virüsü Belirtileri Nelerdir?
Enfekte sivrisinek tarafından ısırıldıktan sonra genellikle 3 ila 14 gün sonra ortaya çıkan ve her 5 kişiden yaklaşık 1'inde görülen batı nil virüsü belirtileri baş ağrısı, vücut ağrıları, eklem ağrıları, kusma, ishal veya döküntüdür.
Belirtiler şöyle sıralanabilir:
Ateş
Yüksek ateş
Vücut ağrıları, halsizlik, kas güçsüzlüğü
Baş ağrısı
Kusma
Ciltte döküntüler
Lenf bezlerinde şişme (lenfadenopati)
İshal
Titreme
Beyin iltihabı
Felç
Sinir sitemi tutulumu
Batı Nil Virüsü’ne bağlı olarak görülen sinir sistemi tutulumu sonucunda Batı Nil Nöro İnvaziv Hastalık (BNNI) olarak tanımlanan hastalık gelişmektedir. BNNI’nın yaklaşık %65’i ensefalit (beyin iltihabı), %30’u menenjit ve geriye kalan %5’lik kesim ise akut flask paralizi olarak tanımlanan felç türü ile seyreder.
Muğla İl Sağlık Müdürlüğü BNV uyarı yazısı, Ağustos 2024
Daha fazl bilgi için TIKLAYIN;
https://muglaism.saglik.gov.tr/TR-41345/bulasici-hastaliklar.html
ETKİNLİK TAKVİMİ
Konser, söyleşi, sergi, sinema, tiyatro, eylem, imza günü, toplantı, çalıştay, bilimsel etkinlik, anma ve tüm etkinlikler 7/24 güncel ETKİNLİK TAKVİMİMİZDE... Tek TIKLA tüm MUĞLA....TAGS;