MUĞLA SİYASET HABERLERİ
Madde madde her bilgi haberde
48 Haber Ajansı (48HA) - 13.05.2023 / Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimi hakkında merak edilen herşey bu haberde. Madde madde, net, anlaşılır ve doğrusu...
14 Mayıs 2023 günü Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem milletvekillerini seçmek üzere sandığa gidilecek. Verilecek oylarla 5 yıl görev yapacak cumhurbaşkanı ile yeni milletvekilleri seçilip parlemento şekillendirilecek.
İşte madde madde seçimlerle ilgili merak edilenler;
Cumhurbaşkanı adayları
. Cumhurbaşkanı seçimi için 3 aday oylanacak.
. Adaylıktan çekilen Muharrem İnce'nin adı da basım ve dağıtım tamamlandığı için pusulada yer alacak.
Seçmen ve sandık sayıları
. Yurt içinde 60 milyon 697 bin 843 seçmen oy kullanacak. Yurt içinde 4 milyon 904 bin 672 seçmen ilk kez oy kullanacak. Cezaevinde tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü seçmen sayısı ise 53 bin 172. Ülke genelinde 973 ilçe, 1094 ilçe seçim kurulunda 191 bin sandık kurulacak.
Oy kullanma saatleri
. Oy verme işlemi, Türkiye genelinde saat 08.00'de başlayacak, 17.00'de sona erecek. Saat 17.00'ye geldiği halde, sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanacak.
Sandığa giderken alınacaklar
. Seçmen, üzerinde Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası bulunan, kimliği tereddütsüz ortaya koyan, resimli, resmi nitelikteki kanunla tanımlanmış belgelerden biriyle oy kullanabilecek.
. Oy kullanma yerini gösteren ve muhtarlıklardan ya da E-Devlet'ten, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) internet sitesinden temin edilen seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu değil.
. Seçmen bilgi kağıdı kendisine ulaşmayanlar, nerede, hangi sandıkta oy kullanacağını Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) internet sitesinden öğrenebilecek. Seçimin ikinci tura kalması halinde seçmen bilgi kağıdı yeniden gerekli olmayacak.
Oy bölmesine nelerle girilemez?
. Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak. Bu tür cihazlar, oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılacak.
Oy verme alanında neler olur, neler olamaz?
. Oy verme işlemi sırasında gebeler, hastalar, engelliler ve yaşlılara öncelik tanınacak.
. Sandık başında görevli partili kurul üyeleri, adaylar ve gözlemciler (müşahitler), rozet, amblem veya partisini belirtir herhangi bir işaret taşımayacak.
. Sandık başında seçmene, vereceği oy hakkında hiç kimse müdahale, telkin ve tavsiyede bulunamayacak. Seçmenler, oylarını kullandıktan sonra sandık başından ayrılacaklar.
. Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenler için bu seçimde de seyyar sandıklar oluşturuldu. Bu seçmenler, seyyar sandıklarda oylarını kullanabilecek.
. Görme engellilere şablon. Görme engelliler kendileri için hazırlanan şablonla oy kullanacak görme engelliler için her sandığa şablon konulacak.
14 Mayıs 2023 günü yasaklı olanlar
. 06.00'dan 24.00'e kadar alkollü içki satılamayacak, içkili ve umumi yerlerde alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak. Lokantalarda da yalnızca yemek verilebilecek.
. Kurallara uyulmak şartıyla yarın saat 18.00'den sonra düğün yapılabilecek.
. Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka kimse silah taşıyamaz.
. Radyolar ve her türlü yayın organlarınca (internet siteleri dahil) 14 Mayıs 2023 günü saat 18.00'e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamaz.
. Radyolarda ve her türlü yayın organlarında 18.00-21.00 saatleri arasında ancak Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve duyurular yayımlanabilecek.
. Seçim günü bütün yayınlar (YSK tarafından aksi bir karar alınmadıkca) saat 21.00'den sonra serbest olacak, ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.
Deprem bölgeleri
. Bölgelerde eskiden hangi okullara sandık kuruluyorsa aynı okullara yine sandık kurulacak. Okullar yıkılmış ya da hasar görmüş ise bahçesine veya yakın bir alana konteyner konarak oyların kullanılması sağlanacak.
. Depremden etkilenen seçmenler, adres kaydını nereye aldırırsa orada oy kullanacak, oylar o seçim çevresi için sayılacak.
Oy pusulalarında ittifaklar
. AK Parti, MHP, BBP ve YRP, "Cumhur İttifakı" adıyla seçime katılıyor.
. CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi), Demokrat Parti "Millet İttifakı" adıyla seçime katılıyor.
. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ile Türkiye İşçi Partisi (TİP), "Emek ve Özgürlük İttifakı" adı altına seçime giriyor.
. Zafer Partisi ve Adalet Partisi, "Ata" ittifakı adı altında seçime katılıyor.
. Türkiye Komünist Partisi, Türkiye Komünist Hareketi ve Sol Parti "Sosyalist Güç Birliği İttifakı" adı altında seçime katılıyor.
Oy nasıl kullanılır? Nasıl sayılır?
. Seçmen, sandık kurulundan 2 pusula ve 1 zara alarak oy kullanma bölmesine girecek. Cumhurbaşkanına ve milletvekillerine yönelik tercihte bulundukları iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa atacak.
. Oy kullanma işlemi bitiminde önce cumhurbaşkanı seçimine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.
. Zarftan çıkan oy pusulalarında bir seçim türüne ait olanın geçersiz olması, diğerinin geçersiz sayılmasını gerektirmeyecek.
İptal gerekçeleri
. "Evet" ya da "Tercih" mührü basılmazsa
. Birden fazla ittifaka, aynı ittifakta yer almayan parti veya adaya mühür basılması halinde.
. Oy pusulasının bütünlüğünün bozulacak şekilde yırtılması veya koparılması
. Oy pusulasının üzerine mühür dışında veya mühür yerine herhangi bir özel işaretin, isim, imza kaşesi veya parmak izinin basılması.
. Oy pusulasının belirgin bir şekilde karalanması, çizilmesi veya işaretlenmesi.
. Oy pusulasının konulduğu zarftan işaret amacı taşıyan herhangi bir madde çıkması.
Sonuç durumu, 2. tur hangi durumda yapılır?
. Cumhurbaşkanı adaylarından hiçbirinin, 14 Mayıs 2023 günü salt çoğunluğu sağlayamaması halinde 28 Mayıs 2023 tarihinde ikinci tur oylama yapılacak.
. Bunun için daha önce YSK tarafından hazırlanan seçim takvimi işleyecek.
TAGS;